Ένας Σύλλογος γεμάτος ιστορία ..

19_5_50__LEONTES_ARXH last 100

Αθλητική ΗΧΩ – Παρασκευή 19 Μαϊου 1950

19_5_50__LEONTES_ARXH small LAST

Αθλητική ΗΧΩ – Παρασκευή 19 Μαϊου 1950

17_6_50 LEONTES ALIMOS small

Αθλητική ΗΧΩ – Σάββατο 17 Ιουνίου 1950

15_7_50_LEONTES_PROSKOPOI small

Αθλητική ΗΧΩ – Σάββατο 15 Ιουλίου 1950

19_6_50_LEONTES_NHST small

Αθλητική ΗΧΩ – Δευτέρα 19 Ιουνίου 1950

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο Αθλητικός Όμιλος Αμύντας Υμηττού άρχισε να σχηματιζεται από τα τέλη του 1948 από μια παρέα δυσαρεστημένων παικτών και φίλων της Χριστιανικής Αδελφότης Νέων Αθηνών, με πρωτεργάτη της κίνησης αυτής τον Αλέκο Καστρινό, ο οποίος ουσιαστικά θεωρείται ο ιδρυτής του συλλόγου μας. Η αρχική ονομασία της ομάδας ήταν “ΛΕΟΝΤΕΣ” και με αυτό το όνομα έδωσε κάποια φιλικά παιχνίδια. Αλλά επειδή οι φίλαθλοι νόμιζαν ότι ήταν όχι μία καινούργια ομάδα, αλλά η εφηβική-αναπληρωματική ομάδα της Χ.Α.Ν. Αθηνών (που είχε το προσωνύμιο Λέοντες), από την οποία προήρθαν και οι περισσότεροι παίκτες της νέας ομάδος, αποφασίστηκε η αλλαγή του ονόματος σε “ΑΜΥΝΤΑΣ”. Η ονομασία προέρχεται από τον πατέρα του Φιλίππου Β’ και παππού του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Αμύντα. Σαν σφραγίδα επιλέχθηκε η μορφή του βασιλιά Αμύντα σε νόμισμα της εποχής με την λεόντη στο κεφάλη, αφού η δυναστεία του προερχόταν από την γενιά του Ηρακλή.

Τις πρώτες χρονιές δεν έλαβε μέρος στα τοπικά πρωταθλήματα επειδή δεν είχε γήπεδο.

Τα πρώτα φιλικά και επίσημα παιχνίδια της νεοσύστατης ομάδας έγιναν στο γήπεδο της Χ.Α.Ν Αθηνών, ενώ οι προπονήσεις στον Φωκιανό, στην Χ.Α.Ν Αθηνών και σπανιότερα στα γήπεδα της Νήαρ Ήστ και Νέων Βύρωνος.

Η επίσημη έναρξη του συλλόγου αρχίζει με τη δημοσίευση της απόφασης του Πρωτοδικείου Αθηνών στις 23 Μαΐου 1951 με την ονομασία Αθλητικός Όμιλος Αμύντας, με έδρα την οδό Καρύτση 3 στην Αθήνα.

Το Φεβρουάριο του 1952 η ομάδα γίνεται έκτακτο μέλος του ΣΕΓΑΣ, αφού έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για την απόκτηση του σημερινού ανοικτού μας γηπέδου στον Υμηττό. Τότε η ομάδα συμμετέχει για πρώτη φορά στο πρωτάθλημα της Γ’ κατηγορίας Αθηνών καταλαμβάνοντας την 5η θέση με ρεκόρ 7 νίκες και 8 ήττες, με προπονητή τον Αλέκο Καστρινό. O πρώτος επίσημος αγώνας μας δόθηκε στο γήπεδο της Χ.Α.Ν. Αθηνών στις 13 Ιανουαρίου του 1952 με αντίπαλο τoν Τυφώνα, από τον οποίο χάσαμε με 29-26.

Με την μεσολάβηση του κύριου Κώστα Γιανναρά, 1ου προέδρου στην ιστορία του συλλόγου μας, στις 30 Ιουλίου 1953 παραχωρείται από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό το ανοικτό γήπεδο της οδού Μενεμένης. Στις 31 Ιανουαρίου 1954 η ομάδα γίνεται τακτικό μέλος του ΣΕΓΑΣ και στις 25 Νοέμβρη 1954 καταγράφεται στην ιστορία ο πρώτος αγώνας της ομάδας μας στο γήπεδο μας, με αντίπαλο το Φοίνικα Πειραιά (νίκη με 39-36). Έκτοτε ο “ΑΜΥΝΤΑΣ” έγινε συνώνυμο του Δήμου Υμηττού όπως και έγινε γνωστός ανά την Ελλάδα.

Η οριστική απόκτηση του ανοικτού γηπέδου μας, μετά από επίπονες προσπάθειες και αγώνες όλων των διοικήσεων του συλλόγου, τελικά ευοδώθηκε επί Δημαρχείας του παλιού παίκτη του Αμύντα Χρήστο Ζούπα το 2010 και περιήλθε στην κυριότητα του Δήμου Υμηττού.

Ο Σύλλογος έχει μία συνεχή παρουσία στα πρωταθλήματα καλαθοσφαίρισης. Ο “ΑΜΥΝΤΑΣ” αγωνίσθηκε σε όλες τις κατηγόριες των τοπικών και εθνικών πρωταθλημάτων.

Ξεκίνησε από την τελευταία (Γ’ κατηγορία Αθηνών το 1952) και κατάφερε να φθάσει στην ανώτερη κατηγορία των εθνικών πρωταθλημάτων (Α’ Αθηνών το 1961-1962 – δεν υπήρχε εθνικό πρωτάθλημα τότε, η Α’ Αθηνών ήταν η σημερινή Α1), αλλά και την Α’ Εθνική το 1966-1967 καταλαμβάνοντας μάλιστα την 4η θέση, αναμφίβολα τη μεγαλύτερη επιτυχία στην ιστορία του συλλόγου μας. Μετά την απίστευτη δεκαπενταετία από το 1961 έως το 1976 αρχίζει σιγά σιγά η πτώση για να βρεθούμε από εκεί που ξεκινήσαμε, στην Γ’ κατηγορία Αθηνών το 1982-1983! Χτίζοντας την ομάδα από την αρχή και με αργά αλλά σταθερά βήματα καταφέραμε να επανέλθουμε στις εθνικές κατηγορίες και είναι αξιοσημείωτο ότι από το 1987 μεχρι ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ανελλιπώς συμετέχουμε, παίζουμε και πρωταγωνιστούμε σε εθνική κατηγορία (Γ’, Β’, Α2 κατηγορία).

Στις μεγάλες επιτυχίες του συλλόγου μας δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε, το κύπελλο ήθους που της απένειμε ο ΣΕΓΑΣ το 1958, τα τέσσερα πρωταθλήματα Αττικής που κατέκτησαν οι ομάδες των παίδων μας τα έτη 1958, 1971, 1985 και 1997,  τα τρία τελευταία παράλληλα αναδείχθησαν δευτέρες σε όλη την Ελλάδα στα αντίστοιχα πανελλήνια πρωταθλήματα (το 1958 δεν υπήρχε πανελλήνιο πρωτάθλημα), όπως επίσης και τα δυο πρωταθλήματα Αττικής της ομάδας των έφηβων μας τα έτη 1959 και 1972.

Με αφορμή το σχέδιο “ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ” και την συνένωση του Δήμου μας με το Δήμο Δάφνης, έγινε μία προσπάθεια με την ένωση του συλλόγου μας με τον ΑΟ Δάφνης, που όμως δυστυχώς δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα και δεν μακροημέρευσε.


Σκοπός

Η δύσκολη πορεία όλων αυτών των χρόνων στηρίχθηκε στις βασικές αρχές που έθεσαν οι ιδρυτές τους συλλόγου και που στο μέτρο των σημερινών καταστάσεων πρεσβεύει και ακολουθεί η σημερινή διοίκηση.
Στόχος είναι:
• Το ΉΘΟΣ και ΕΥ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΕ σε όποια κατηγορία και αν αγωνίζεται.
• Η διαμόρφωση χαρακτήρων, αφού ο Αθλητισμός είναι ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ.
• Οι ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ Αθλητές με επαγγελματική νοοτροπία και προσαρμογή στα δεδομένα κάθε χρονιάς.
• Η ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ στα μαθήματα και στην επαγγελματική αποκατάσταση.
• Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ και το ΣΥΛΛΟΓΟ.
• Η επάνδρωση της Α’ ομάδας με δικά μας παιδιά και κατ’ εξαίρεση με μεταγραφές.
• Η συνεχή προσπάθεια για βελτίωση των συνθηκών άθλησης, μεγαλύτερη προσέλευση παιδιών στον αθλητισμό, προς αποφυγή όλων των «κακών» της εποχής μας.
Όλα αυτά τα χρόνια είναι άξιο να σημειωθεί ότι πάνω από 150 μέλη πλαισίωσαν τη διοίκηση του συλλόγου, πάνω από 1000 μέλη εγράφησαν στα μητρώα του και βοήθησαν χρηματικά και ηθικά, αλλά για μας το πιο σημαντικό είναι ότι περισσότερα από 3.000 παιδιά χτύπησαν τη μπάλα και την έβαλαν στο καλάθι του ανοικτού αλλά και των κλειστών μας γηπέδων.
Για όλο αυτόν τον κόσμο, που πέρασε μέσα από τις τάξεις του, αλλά και όσους συνεχίζουν να τον στηρίζουν το Διοικητικό Συμβούλιο του ΑΜΥΝΤΑ στέλνει ένα μεγάλο  Ε Υ Χ Α Ρ Ι Σ Τ Ω .